Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,


Στο άκουσμα του όρου τεχνόδερμα, τι φαντάζεστε; Δεν είναι άλλο, παρά η εξέλιξη της δερματίνης… πολύ ανώτερο σε ποιότητα, πολλές φορές δεν το ξεχωρίζεις από το γνήσιο δέρμα…και δεν ταλαιπωρείς και τα κακόμοιρα τα ζωάκια 😉

Η σύνθεσή του είναι κατά βάση πολυουρεθάνη και μικροίνες πολυαμιδίου, στοιχεία που επιτρέπουν στο υλικό να “αναπνέει” σε αντίθεση με το PVC που είναι το υλικό της δερματίνης.

Το τεχνόδερμα, προσωπικά το προτιμώ περισσότερο ως επένδυση επίπλων, όπως κομοδίνα, τραπέζια, κονσόλες και λιγότερο σε καναπέδες…Κι αυτό, γιατί είμαι λάτρης του φυσικού δέρματος και της γοητείας που αποκτάει με τον καιρό και με τη χρήση και δεν θα άλλαζα με τίποτα την αίσθηση που νιώθεις όταν κάθεσαι σε έναν παλιό δερμάτινο καναπέ, όπως ο Chesterfield που έχω στο σαλόνι μου.

 

Οι επιλογές που έχεις να “παίξεις” είναι πλέον απεριόριστες και για όλα τα γούστα…από τα πιο συντηρητικά μέχρι και τα πιο εκκεντρικά. Τεχνοδέρματα που θυμιζουν ψάθα, φιδίσιο δέρμα, με τυπωμένα λουλούδια, ακόμη και με glitter στη σύνθεσή τους, είναι ιδανικά και για επαγγελματικούς χώρους, εκεί που η ελευθερία της δημιουργίας, προς χάρη του εντυπωσιασμού είναι μεγαλύτερη. Μπαρ, καναπέδες, σκαμπώ, παραβάν, ακόμη και επένδυση σε πόρτα, σε στυλ καπιτονέ έχω φτιάξει κατά διαστήματα.

Το σημαντικό όμως, πέρα από την αισθητική πλευρά, είναι πως δεν φθείρεται και πως καθαρίζεται. Χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, δεν “ραγίζει”, και δεν επηρεάζεται το χρώμα του από την ηλιακή ακτινοβολία.  Είναι λοιπόν, ένα υλικό ανθεκτικό, που το προτείνω σε χώρους μεγάλης κινητικότητας, συχνής χρήσης αλλά και σε όσους θέλουν έναν ανοιχτόχρωμο καναπέ π.χ. Φτιάχνουμε τη βάση με τεχνόδερμα και έχουμε το ελεύθερο να παίξουμε με τα μαξιλάρια που έτσι κι αλλιώς το κάλυμμά τους βγαίνει και πλένεται.

Βέβαια, δεν ισοπεδώνουμε σε καμία περίπτωση το αυθεντικό δέρμα…το “άρωμα” παλαιότητας που προστίθεται χρόνο με το χρόνο, η υφή του που αλλάζει και γίνεται καλύτερη πάλι με το πέρασμα του χρόνου,  το κατατάσσει στην κατηγορία του παλιού καλού κρασιού. 

Είναι όμως μία οικονομική λύση, με ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά που πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψη μας όταν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μία ειδική κατασκευή.Και για να μην σας κρατάω σε αγωνία για το κόστος του “μαγικού” αυτού υλικού, υπολογίστε μεταξύ € 25 – € 40 για την καλύτερη ποιότητα…και πάω στοίχημα πως τέτοια σχέδια δεν έχετε δει -ακόμη- πουθενά στο εμπόριο- 😉