Tags

, , , , , , , , , , ,


Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε μετανιώσει για το ενιαίο κουζίνας-καθιστικού; Για τις μυρωδιές που απλώνονται στο σπίτι, για τον νεροχύτη που πρέπει μονιμως να ειναι συμμαζεμένος, για το ψυγείο που το ανοιγεις και βλέπει κατευθείαν ο επισκέπτης που κάθεται στον καναπε όλο το περιεχόμενό του; Έτσι και για την Μαρία, το πρόβλημά της επικεντρώνεται σε αυτό το ενιαίο του χώρου…αν και όπως θα δείτε απο τα σχεδια που μου εστειλε, δεν ειναι και τοσο ενιαιο. Για να δούμε όμως τι μου γράφει:

Kαλημέρα,
Είμαι και εγώ, λοιπόν, μία από τις πολλές “θαυμάστριες” του blog και νομίζω ότι ήρθε και η δική μου ώρα να αποτανθώ στις γνώσεις σου για να με βοηθήσεις να λύσω το γόρδιο δεσμό που λέγεται ΕΝΙΑΙΟ ΣΑΛΟΝΙ – ΚΟΥΖΙΝΑ!!! Και τι θέλει να πει ο ποιητής??? Εξηγούμαι αμέσως… Είναι η γνωστή μανία που τους έπιανε όλους να φτιάχνουν ενιαία την κουζίνα με το σαλόνι και την τραπεζαρια…Ε, εμένα αυτό νομίζω δε με βολεύει καθόλου και ήρθε η ώρα να γίνει ο διαχωρισμός τους… Βέβαια είναι “περίπου” διαχωρισμένα…Κι όταν λέω περίπου εννοώ ότι υπάρχουν δύο στηθαία ύψους 80cm περίπου που διαχωρίζουν την κουζίνα από το σαλόνι και από την τραπεζαρία. Επειδή όμως η διαρρύθμιση είναι τέτοια (τα δύο στηθαία εννοώ) πιστεύω ότι θα προτιμούσα και ίσως να του ταίριαζε και περισσότερο μία λύση πιο “διάτρητη” να την πω (?), πιο “όχι τόσο συμπαγή” να την πω (?)…. Και για να μην γράφω κατεβατα περιγράφοντας την κατάσταση και επειδή και εγώ του επαγγέλματος είμαι βρε αδερφέ (πολιτικός μηχανικός) είπα να σου στείλω ενα αρχειάκι google sketch up να τη δεις την περίπτωση ιδίοις όμμασι. Βέβαια στο σχεδιάκι θα δεις ότι έχω ήδη δοκιμάσει κάποια λύση που σκέφτηκα αλλά κάτι δεν μου κολλάει ρε παιδί μου, κάτι δεν μου αρέσει…Και για να μπορείς και εσύ να δεις τι όντως υπάρχει και είναι δική μου παρέμβαση  σου στέλνω και ένα σχεδιάκι με το σπίτι όπως είναι στην πραγματικότητα…Θα με βοηθήσετε δόκτωρ????
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και ελπίζω να βρεις λίγο χρόνο και για μένα…
Μαρία.

Λοιπόν Μαρία, άργησα, αλλά έφτασε η ώρα για την πρότασή μου. 🙂
Καταρχήν να πω ότι βρίσκω πολύ καλή τη διάταξη του χώρου. Το σχέδιο που μου έστειλες, είναι σίγουρα μία καλή λύση και θα μπορούσα να στην έχω προτείνει ανάμεσα σε άλλες. Βλέπω όμως μία καμάρα στο άνοιγμα που οδηγεί στους άλλους χώρους, καθώς και το σχήμα του επιπέδου προς την κουζίνα, που είναι επίσης καμπύλο. Αυτά τα δυο στοιχεία, με οδηγησαν στη λύση που θα προτείνω εγώ για τον χώρο σου.

Διατηρώ τις εσοχές στο δεξί τμήμα του τοιχείου, μια που λογικά εκεί βρίσκεται το ψυγείο και θέλουμε πλάτη. Στον υπόλοιπο τοίχο, που κατασκευαζεται, κάνουμε ένα μεγάλο κυκλικό άνοιγμα. Στοιχείο που χαρίζει αρμονία στο χώρο και συνδυάζεται με τα ήδη καμπυλωτα στοιχεία που προανέφερα. Αυτό που θα πρότεινα επίσης, είναι το παιχνίδι με το χρώμα και την υφλη σε αυτοθς τους διαχωριστικούς τοίχους. Ένα επενδυτικό τουβλάκι θα έδινε σίγουρα ιδιαίτερη θεατρικότητα στο χώρο, αλλά ακόμη και μία ταπετσαρία θα έδινε το στίγμα της.

Αν πάλι θα ήθελες να κάνεις κατασκευή ξύλινη και όχι απο γυψοσανίδα, η παρακάτω φωτογραφία, που σίγουρα θα σου θυμίσει το κίνημα των De Stijl, δείχνει μία μινιμαλιστική κατασκευή που θα διατηρήσει την ορατότητα δημιουργώντας ταυτόχρονα κάποια όρια.Όπως και να’χει, τα όρια με την κουζίνα σου,είναι ένα ωραίο σημείο για διακόσμηση.